Backyard Ultra ABC

Mikä ihmeen Backyard Ultra?

Backyard Ultra eli ”Just one more Loop”. Kilpailun juuret juontavat Barkley Marathonsin isään, Lazarus Lakeen, joka on oikealta nimeltä Gary Cantrell.

Kilpailuformattia voisi kutsua suomeksi Takapiha-ultraksi, mutta suomeksi kilpailusta käytetään virallista nimeä Backyard Ultra. Kysymyksessä on ultramaratonjuoksuformaatti, jossa kilpailijoiden tulee juosta 6,706 kilometrin reitti (4,167 mailia) alle tunnissa, mikä tarkoittaa100 mailia 24 tunnissa.Kilpailussa ei ole ennalta määrättyä loppupituutta tai -aikaa, ja kisa jatkuu niin kauan kuin juoksijat voivat suorittaa ennalta määritellyn reitin tunnin sisällä.

Backyard Ultra nimeä voi virallisesti käyttää vain niissä kilpailuissa, joissa ei ole määriteltyä loppumisajankohtaa, joka on kilpailuformaatin kehittäneen Lazarus Laken toive.

Säännöt ovat hyvin yksinkertaiset. Päästäkseen seuraavalle kierrokselle, juoksijoiden on oltava rajatulla alueella lähtökellon soidessa. Lähtökellona toimii lehmänkello tai vastaava. Ennen tätä pillitetään varoitusäänet, jotka ovat 3, 2 ja 1 minuuttia ennen kellon soittoa.

Kilpailu on ohi, kun vain yksi juoksija on jäljellä ja suorittaa kierroksen tunnin aikarajassa. Tämä juoksija on merkitty voittajaksi ja ainoaksi maaliin päässeeksi. Kaikki muut juoksijat saavat "DNF" (Did Not Finish).

Alkuperäinen ja ns. MM Backyard Ultra on Big Dog's Backyard Ultra, jota pidetään Cantrellin kotimaisemisssa Bell Bucklessa Tennesseen osavaltiossa, ja joka on nimetty hänen koiransa mukaan. Nykyään Big's on kutsukilpailu, johon huippukilpailijat osallistuvat voittojen perusteella eri amerikkalaisten ja kansainvälisten backyard-kilpailujen sarjassa.

Reitin suhteen ei ole matkan lisäksi tarkempia säännöksiä. Jokainen kierros voi olla ympyrälenkki tai edestakainen rata samalla polulla tai tiellä. Useimmissa kilpailuissa on erikseen päiväreitti sekä yöreitti, joka tuo vaihtelua, mutta myös yöaikaan turvallisuutta. Useasti yöreitti on myös vähemmän tekninen. Reittien teknisyydet ja nousumetrit vaihtelevat eri kilpailuissa. Reitin vaikeusaste ei tilastojen mukaan korreloi lopputulosten kanssa. Lazarus itse korostaa juoksijoiden sitkeyden merkitystä.

Henkilökohtainen apu on kielletty reitillä, ja jokainen kantaa kierroksen aikana tarvittavat juomat ja energiat mukanaan. Kierrosten välillä maalialueella huolto on sallittua.  Myös erilaiset apuvälineet, kuten vaellussauvat, ovat kiellettyjä. Kilpailemattomat eivät saa olla reitillä peesaamassa muita, toki yleisillä teillä ja poluilla on mahdotonta estää muiden liikkumista. Herrasmiessääntöihin kuuluu myös se, että hitaampien juoksijoiden on annettava nopeampien juoksijoiden ohittaa heidät.

Kilpailumuoto poikkeaa etappikilpailuista, ja mahdollistaa myös kokemattomampien juoksijoiden osallistumisen. Vauhti on usein hitaampaa, ja mahdollistaa omien ennätysten tekemisen tai elämysten hakemisen, koska aina on kokonainen tunti määriteltyyn 6,7 kilometriin. Vaadittu vauhti on hidas, jopa 8,9 minuuttia kilometrillä. Haasteena onkin enemmän ennakoimattomuus, koska kilpailusta puuttuu määritelty loppuaika ja usein tämä vaatii fyysisten ominaisuuksien sijaan henkisiä voimavaroja. Myös voittajan lopputulokseen vaikuttavat muut osallistujat, sillä toivottu tulos vaatii aina kaksi sitkeää juoksijaa. Tämä tekeekin kilpailusta yhteisöllisen, koska kaikki starttaavat aina samaan aikaan tasatunnein ja moni saa juoksuseuraa ja tsemppiapua muista osallistujista. Kilpailu on myös strateginen. Juoksijat voivat hyödyntää omia vahvuuksiaan, hitaampi juoksija pärjää ehkä kestävyydellä, kun taas nopeammat juoksijat ehtivät hetken palautua tauolla. Tavoitteena useimmilla on saada 10-18 minuutin lepoaika kierrosten välissä. Myös kyvyllä tankata tauoilla on merkitys, jota useat harjoittelevatkin treenatessa.

Suomen mantereella ensimmäinen Mikael Heermanin järjestämä Backyard Ultra eli Nuuksio Backyard Ultra järjestettiin syksyllä 2019 jonka jälkeen se on ollut monen joka kesäinen juoksukokemus - tai juoksuelämys. Kilpailumuoto on laajentunut muille paikkakunnille Suomessa 2023 aikana.