Tulokset 2021

Kolmas Nuuksio Backyard Ultra kisattiin heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna. Kilpailu oli loppuunmyyty myös tänä vuonna ja lähdettäessä iltakuudelta ensimmäiselle kierrokselle lähtöviivalle uskaltautui yhteensä 61 juoksijaa. Ilma oli kesäisen lämmin ja sääennuste lupaili varsin lämmintä alkuviikolle asti.

Tämänvuotisena erikoisuutena oli koko kilpailun ajaksi suunniteltu yhteistyö YLEn kanssa. YLE striimasi Arenan kautta koko kilpailun alusta loppuun asti. Kilpailun aikana otettiin yhteyttä niin suomalaisiin kuin ulkomaalaisiin juoksijoihin ja asiantuntijoihin, joiden kanssa keskusteltiin aiheeseen liittyvistä asioista. Saatiinpa langan päähän jopa itse Lazarus Lake, joka kertoi omia kokemuksia järjestämistään kisoista.

Kilpailu eteni suunnitelmien mukaan. Parin ensimmäisen poluilla vietetyn kierroksen jälkeen matkanteko jatkui tiekierroksilla. Monille tämä toi hieman helpotusta, mutta juoksijoita alkoi kuitenkin pudota kisasta edellisvuoden tahtiin. Aamukuudelta eli 12 tunnin jälkeen kisasta oli pudonnut 25% juoksijoista. Aamuauringon noustessa alkoi myös lämpötila nousta ennusteiden mukaisesti. Jo aamupäivän aikana juoksijat hakivat kierrosten välissä viilennystä kylmästä vedestä ja varjopaikoista. Kisakeskuksena toiminut Solvallan urheilukenttä keräsi lämpöä, joka koetteli niin juoksijoita kuin talkoolaisiakin.

Kuuma päivä verotti juoksijoita melkoisesti ja päivän kääntyessä pidemmälle iltapäivään oli juoksijoita jäljellä enää neljännes alkuperäisestä. Kaikkien kasvoilta näki, ettei helppoa ollut kenelläkään. Jokainen joutui kaivamaan voimia ja motivaatiota kilpailun jatkamiseksi todella kovasti. Huoltajien ja muiden paikalla olleiden kannustukset tulivat nyt todella tarpeeseen.

Kärkiporukka oli kuitenkin tänä vuonna isompi kuin edellisinä vuosina. Se lupaili hyvää lopputuloksen kannalta. Isompi joukko lopussa pystyy ajamaan toisiaan kovempaan lopputulokseen. Kierros 25 oli nimetty Montane-kierrokseksi eli kaikki tämän kierroksen selvittäneet saivat itselleen Montanen lahjoittaman repun. Repun sai lopulta viisi juoksijaa, jotka jaksoivat jatkaa tämän jälkeenkin kisaa yhdessä vielä kierrokselle 31 asti.

Kisan loppuhuipennus nähtiin kahden kokeneen juoksijan välillä, kun Viron Hannes Veide otti mittaa Suomen Pekka Aallosta. Lopulta sunnuntaina aamupäivällä GPS-seurannasta nähtiin, ettei Pekan pallukka liiku tarpeeksi nopeasti, jotta hän ehtisi kierrokselta ennen seuraavan alkua. Tunnin 39 tullessa täyteen Viron Hannes Veide julistettiin kilpailun voittajaksi, jolle ensikertalainen backyard-kisassa Pekka Aalto antoi oivallisen vastuksen. Huomionarvoista oli myös Hanneksen henkinen kantti lopussa vaikka vastassa oli moninkertainen voittaja New Yorkissa järjestettävästä yli 5000 km kilpailusta.

Kiitokset vielä kisajärjestäjien puolesta kaikille talkoolaisille, juoksijoille, huoltajille sekä yhteistyökumppaneille. Ensi vuonna kilpailu järjestetään perjantaina 1. heinäkuuta 2022 klo 18.00 alkaen.